Ga naar hoofdinhoud
Vervolgopleiding kiezen

‘Je ziet in één dag meer dan in tweeënhalf jaar coschappen’

Vervolgopleiding kiezen

Drie geneeskunde­­studenten over de KNMG Carrièrebeurs

Nergens krijg je in één dag zoveel informatie en inspiratie over je medische loopbaan als op de KNMG Carrièrebeurs. Met de tips van Chaima, Lars en Juul haal jij 30 september alles uit jouw bezoek.

‘In elke fase van je studie is het waardevol om te gaan’

Zesdejaarsgeneeskundestudent Juul Molendijk (24) is bezig met haar semiartsstage gynaecologie en verloskunde. Zij heeft plannen wat ze dit jaar op de beurs wil doen.

‘Tijdens de opleiding hoorde ik dat zo’n 80 procent van de werkplekken zich buiten het ziekenhuis bevindt. Die zie je dus niet tijdens je coschappen. Vorig jaar op de beurs sprak ik bijvoorbeeld met jeugdartsen, bedrijfsartsen, cosmetisch artsen en zelfs artsen die bij het ministerie van Defensie werken. Er ging een wereld voor mij open.

In september ga ik zeker weer naar de KNMG ­Carrièrebeurs. Ik ben dan net terug uit Zambia waar ik mijn keuzecoschap volg, en ben benieuwd naar mijn vervolgmogelijkheden. Bijvoorbeeld om een tijd in het buitenland aan de slag te gaan. Ik vind het boeiend om te werken in en met andere culturen en te zien wat je kunt doen met schaarse middelen.

Of ik nog tips heb voor andere studenten? Ga erheen, in welke fase van je studie je ook zit. Er is ontzettend veel te beleven en te doen. Zelfs zoveel dat je niet alles kunt zien in die ene dag. Bedenk vooraf waar je interesse ligt, met wie je wilt praten en welke workshops je wilt volgen. Want ook die zijn aan te raden: ik krijg nog steeds handige tips via de mail van een workshop die ik toen heb gevolgd!’

‘Van elk vak proef je ­­meteen de sfeer’

Meer dan twintig stands bezocht vijfdejaarsstudent Lars Hoeve (23) op de vorige editie van de KNMG Carrièrebeurs. Die kennismaking komt hem nu ­van pas.

‘In 2022 ben ik samen met een studie­genoot gegaan en hebben we een ­wedstrijd gedaan wie de meeste stands kon bezoeken. Eigenlijk een grap, maar het heeft ons veel opgeleverd. Bij de verschillende stands proef je de sfeer van een vak en spreek je mensen die voor het beroep hebben gekozen. In die ene dag heb ik bij wijze van spreken meer vakken en soorten dokters gezien dan in de tweeënhalf jaar coschappen.

Na mijn coschappen, waar ik nu net mee begonnen ben, ga ik zeker weer naar de beurs. Dan ben ik een fase verder en wil ik met opleiders praten over een baan. Ook ga ik dan weer workshops volgen, bijvoorbeeld om me voor te bereiden op solliciteren of ­hoeveel kans ik maak op een opleidingsplek. De kennis is echt gericht op de praktijk: van de vorige editie heb ik nog aantekeningen van de workshop over waar je als coassistent op moet letten bij je ­contract.

De tip die ik mee wil geven? Ga sowieso! Je ontdekt wat er allemaal mogelijk is met je geneeskunde­-diploma, je hoort uit eerste hand hoe het werk eruitziet en je doet workshops waar je echt iets aan hebt. En als je samen met iemand gaat, heb je sowieso een superdag.’

‘Ik kreeg bevestiging van mijn keuze’

Anios chirurgie Chaima Loukili (28) weet inmiddels welke kant ze op wil met haar loopbaan. Tijdens de KNMG Carrièrebeurs werd ze dankzij gesprekken op de stands bevestigd in haar gevoel.

‘Mijn interesse gaat al langer uit naar een brede opleiding, zoals SEH, huis­artsgeneeskunde of tropengeneeskunde. Ook gynaecologie spreekt me aan. Ik wil graag iets betekenen voor patiënten in een kwetsbare positie. Bovendien spreekt de combinatie van snijden en beschouwen me aan. Op de KNMG Carrièrebeurs ben ik bewust bij die stands langs­gegaan en kreeg ik de bevestiging dat ik daarmee de juiste keuze maak.

Het leuke van de beurs is dat je ook kennismaakt met vakken waar je in eerste instantie helemaal niet aan denkt. Medische microbiologie is daar een goed voorbeeld van: door hun aansprekende stand ben ik daar toch even gaan kijken. Ook heb ik dankzij de beurs een veel beter beeld gekregen van extramurale opties, zoals bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde.

Sta jij nog blanco in je beroepskeuze? Dan kan ik de KNMG Carrièrebeurs aanbevelen. Hier ontdek je onverwachte opties, kun je vragen stellen aan aiossen en opleiders en krijg je overzicht van alle keuzes die je hebt. Mijn tip: laat je verrassen en ga ook in gesprek bij vakken die je niet op je lijstje hebt staan.’ 

Tips! Zo kies je de vervolgopleiding die bij jou past

Hoe kies jij uit ruim veertig vervolgopleidingen? Met deze tips kun jij je optimaal oriënteren:

Bekijk welke mogelijkheden er zijn en welke jou aanspreken (of juist niet).

Oriënteer je: luister ­bijvoorbeeld de podcast ­KoffieCo en lees interviews met aiossen en opleiders in Arts en Spe.

Bedenk wat je zelf belangrijk vindt, zoals: wel of geen diensten, baanzekerheid na je opleiding, wel of geen patiëntenzorg en ben je een denker of een ­doener?

Ga op de beurs in gesprek met aiossen (vraag bijvoorbeeld naar de criteria voor selectie), doe een loopbaantest of volg een workshop over het maken van de juiste keuze. Neem ook je cv mee!

Ben je eruit? Denk dan ook na over een tweede of derde keuze. Er valt tenslotte genoeg te ­kiezen!

Save the date

De KNMG Carrièrebeurs is op zaterdag ­­­­­30 september 2023 in het Beatrixgebouw in Utrecht (1 minuut lopen van Utrecht CS). Wil je een seintje ontvangen zodra de ticketverkoop start, zodat je verzekerd bent van early-bird-­korting? Meld je aan voor een ticketalert via knmg.nl/alert.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Arts in Spe.

Dit artikel delen?