Ga naar hoofdinhoud

Werken in Ouderenzorg

Los jij graag complexe medische vraagstukken op, zoek je dynamiek in je werk en kijk je graag naar de mens én zijn omgeving? Dan is werken in de ouderenzorg misschien iets voor jou!

  • Werk je graag samen met andere disciplines?
  • Wil je niet alleen maar bezig zijn met somatiek?

Waarom ouderenzorg?

Werken in de ouderenzorg is uitdagend en dynamisch. Je werkt multidisciplinair en kijkt naar de mens én zijn omgeving. Daarvoor heb je specifieke medische kennis nodig, maar ook creativiteit, een pragmatische werkhouding en goede communicatieve vaardigheden.

Je route

Je kan veel verschillende routes doorlopen als je in de ouderenzorg wilt werken. De route is vaak afhankelijk van de vervolgopleiding die je wilt gaan doen. Wil je specialist ouderengeneeskunde worden? Dan is deze route de meest voorkomende.

  1. Om specialist ouderengeneeskunde te worden, volg je een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages. Ook parttime studeren is mogelijk. Je doet op verschillende plekken praktijkervaring op, zowel binnen de ouderenzorg, als in de ggz en het ziekenhuis.
  2. De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde kun je volgen in Amsterdam, Nijmegen, Leiden, Groningen en Maastricht. Deze start 2 keer per jaar: in maart en september. Er is een sollicitatieronde van 1 september tot 1 november en een van 1 maart tot 1 mei.

Je opties

Als basisarts kun je direct in de ouderenzorg aan het werk. Bevalt dit? Kies dan voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Als specialist ouderengeneeskunde kun je op allerlei plekken aan de slag. In het verpleeghuis, in de langdurige zorg, de geriatrische revalidatie, een hospice en in de eerstelijnszorg. Genoeg kansen dus, ook voor ondernemende artsen! Lees meer op ouderengeneeskunde.nu.

Banenkans

In Nederland werken zo’n 1.750 specialisten ouderengeneeskunde. De vraag naar specialisten ouderengeneeskunde is groter dan het aanbod. De beschikbare opleidingsplekken werden afgelopen jaren niet volledig ingevuld. Als je voor het vak ouderengeneeskunde kiest, heb je dus grote kans op een opleidingsplek en een baan.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens je opleiding

Tijdens je opleiding ben je in dienst bij de SBOH en val je onder de Cao SBOH. Hierin zijn afspraken gemaakt over je salaris, werktijden, onkostenvergoedingen en reiskosten. Zo is afgesproken dat je als fulltime aios 38 uur per week werkt (31,5 uur in de praktijk en 6,5 uur tijdens de terugkomdag). Namens aios ouderengeneeskunde onderhandelt de LAD over deze cao. Lees meer over de Cao SBOH.

Als specialist ouderengeneeskunde

Als je in loondienst gaat, zijn je arbeidsvoorwaarden geregeld in de Cao VVT. Gezien het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde heb je een goede onderhandelingspositie. De meeste specialisten ouderengeneeskunde starten in schaal 75 + ervaringsjaren (inclusief ervaring als basisarts). In regio’s met grote tekorten wordt ook wel schaal 80 aangeboden.  
Als zzp'er regel je je zaken zelf.

Lidmaatschap

  • Als aios ouderengeneeskunde kun je gratis lid worden van VASON, de vereniging van artsen in opleiding tot SO. Lidmaatschap wordt aan het begin van je studie geregeld. Als basisarts kun je ook deelnemen aan diverse activiteiten van VASON.
  • Als aios ouderengeneeskunde ben je gratis lid van de LAD. De SBOH (waar je in dienst bent) en de LAD hebben dit onderling geregeld. Je bent via je LAD-lidmaatschap ook ook automatisch aangesloten bij artsenfederatie KNMG.
  • Als je klaar bent als specialist ouderengeneeskunde kun je lid worden van Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Je bent dan ook automatisch lid van artsenfederatie KNMG. Bekijk de ledenvoordelen en contributietarieven.
  • Als je als specialist in loondienst gaat werken, kun je lid blijven van de LAD. Bekijk de ledenvoordelen en contributietarieven.

Meer weten?

Kijk op de website van The Next Level Dokter.

Dit artikel delen?