Ga naar hoofdinhoud

Werken in Non-profit organisatie

Wil je bijdragen aan een betere wereld, werk je graag samen met mensen en ga je een uitdaging niet uit de weg? Dan is werken bij een non-profit organisatie misschien iets voor jou!

 • Houd je van improviseren?
 • Werk je graag in een ander land?

Omgeving

Er zijn veel non-profitorganisaties waar je regelmatig artsen tegenkomt. Meestal werk je niet in Nederland en verleen je medische hulp in het buitenland. Bij een non-profitorganisatie werk je vaak samen met mensen van andere nationaliteiten. De omstandigheden zijn soms lastig en je hebt niet altijd medisch middelen tot je beschikking zoals je in Nederland gewend bent. Dat maakt het heel uitdagend.

Je route

De route verschilt van persoon tot persoon. Anios, aios en specialisten kiezen er regelmatig voor een tijd in het buitenland te werken. Wil je je hele loopbaan vooral internationaal actief zijn? Dan kan je de medische vervolgopleiding Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde volgen. Deze opleiding bereid je voor op een baan als Medical Officer in een ontwikkelingsland of binnen de internationale gezondheidszorg.

 1. Arts-onderzoeker of anios
  Na de geneeskundeopleiding kan je eerst promoveren of werkervaring opdoen als anios in het specialisme waarin je bent geïnteresseerd. Je kan je ook aanmelden bij een non-profitorganisatie om werkervaring op te doen in het buitenland.
 2. Aios (AIGT)
  Daarna kan je solliciteren voor een aios-plek in de Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (IGT). Je gaat in opleiding om een moderne tropenarts te worden. De opleiding vindt deels in Nederland en deels in het buitenland plaats. Je krijgt een breed spectrum aan vakken om zowel individuele gezondheidsproblemen aan te pakken als gezondheidsbevorderend op grote schaal te werken.
 3. Arts IGT
  Als je klaar bent met je vervolgopleiding, word je officieel geregistreerd in het profielregister van de RGS. Vaak ga je werken in 'low and middle income countries' als arts IGT.

Je opties

De beroepsvereniging voor aios (TROIE) heeft de Linking Doctors opgezet. Op deze landkaart vind je allerlei internationale werkplekken. Ook heeft TROIE een overzicht gemaakt van uitzendende en niet-uitzendende non-profitorganisaties. De beroepsvereniging NVTG heeft ook een overzichtelijke vacaturepagina voor artsen IGT. Natuurlijk kan je ook zelf contact opnemen met een non-profitorganisatie.

Banenkans

Jouw banenkansen zijn goed: er is altijd vraag naar artsen die zich willen inzetten voor non-profitorganisaties en er is wereldwijd genoeg werk te doen. De baanzekerheid kan wel minder zijn: er is niet altijd voldoende financiering beschikbaar. Projecten zijn soms kortlopend, bijvoorbeeld in gebieden die onveilig zijn.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden variëren zeer. We kunnen je helaas geen eenduidig antwoord geven. Verdiep je goed in je arbeidsovereenkomst voordat je tekent bij het kruisje.

Dit artikel delen?