Ga naar hoofdinhoud

Werken in Ondernemen

Wil je controle over je eigen werktijden en agenda? Zie je jezelf niet alleen als arts, maar ook als ondernemer? En doe je graag verschillende dingen? Dan is ondernemen als arts misschien iets voor jou!

  • Bepaal je graag zelf de koers?
  • Beschik je over een portie lef?

Omgeving

De competentie ondernemerschap past bij veel artsen. Als ondernemende arts kan je op allerlei plekken werken. Bijvoorbeeld als medisch specialist binnen een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). Of als waarnemer of praktijkhouder in de huisartsenzorg. Ook als zzp'er heb je veel mogelijkheden in diverse zorginstellingen. Daarnaast zijn er verschillende artsen die naast hun werk als arts een eigen onderneming opzetten.

Je route en opties

Afhankelijk van hoe en waarin je wilt ondernemen, bepaal je zelf je eigen route. Dat is ook het mooie aan ondernemerschap: jij bepaalt de koers en timing. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Werken in een MSB
    Je hebt de medisch specialistische vervolgopleiding afgerond en gaat op zoek naar een baan. Je kunt je dan als medisch specialist in vrij beroep inkopen bij een MSB. Als mede-eigenaar van het MSB bepaal je samen met je collega's welke koers jullie varen.
  2. Waarnemen
    Veel huisartsen starten na de huisartsenopleiding als waarnemer. Zo werk je op flexibele basis bij meerdere praktijken. Je neemt tijdelijk waar voor een collega-huisarts die momenteel niet aan het werk is. Waarnemers zijn meestal niet in dienst van de instelling en verhuren zichzelf. Tegenwoordig zie je dat steeds meer ziekenhuizen vragen naar medisch specialisten om waar te nemen (waarneemovereenkomst). Ook buiten het ziekenhuis werken artsen steeds vaker in een flexibele schil.
  3. Eigen praktijk
    Veel huisartsen beginnen hun eigen praktijk, of kopen zich in bij een bestaande praktijk. In beide gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het runnen van de praktijk: personeelsbeleid, de financiën, de planning, etc. Via de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijg je handige tips en tricks.
  4. Zzp'er of interim
    In meerdere specialisaties zie je dat mensen kiezen om zichzelf te verhuren aan een zorginstelling als interim specialist of zzp'er (zelfstandige zonder personeel). Bijvoorbeeld een psychiater die zich verhuurt aan een grote ggz-instelling. Na het afronden van de medisch specialistische vervolgopleiding psychiatrie, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, en kan je aan de slag als zelfstandige.
  5. Eigen onderneming starten
    Vaak starten artsen een eigen onderneming naast het werk, als ze tijdens het werk tegen dingen aanlopen of mogelijkheden zien om de patiëntenzorg te verbeteren. Een eigen onderneming starten is niet gemakkelijk. Je moet een een goede business case hebben en beschikken over een portie lef en doorzettingsvermogen. De Belastingdienst en Kamer van Koophandel kunnen je helpen bij de start.

Inspirerende artsen met een eigen onderneming

Bernard Leenstra
Bernard is in opleiding tot huisarts, bezig met een promotietraject, geeft lezingen, schrijft boeken en oprichter van onder andere Schok & Pomp.

Heleen Lameijer
Met Make Science Work wil Heleen Lameijer, spoedeisende hulparts, medische kennis begrijpelijk maken. Ook organiseert Heleen diverse online reanimatiecursussen via Instagram.

Khalid Allali
Khalid werkt samen met een team van oogartsen, IT'ers en creatievelingen met verschillende achtergronden om samen oogzorg dichterbij de patiënt te brengen in zijn onderneming Okulus.

Marijn Houwert
Marijn is medeoprichter van de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWIC). De stichting werft fondsen voor zorgmedewerkers die zelf getroffen zijn door COVID-19.

Romée Snijders en Veerle Smit
Romée en Veerle hebben samen tijdens hun geneeskundeopleiding Compendium Geneeskunde opgericht. Hun doel is om geneeskunde overzichtelijk te maken voor iedereen.

Dit artikel delen?