Ga naar hoofdinhoud

Werken in Verstandelijk gehandicaptenzorg

Denk jij graag domeinoverstijgend en wil je werken met unieke mensen voor wie je echt van betekenis kunt zijn? Dan is werken in de gehandicaptenzorg misschien iets voor jou!

  • Ben je creatief in oplossingen?
  • Wil je werken met unieke mensen?

Waarom verstandelijk gehandicaptenzorg?

Elke patiënt is uniek. Maar patiënten met een verstandelijke beperking vragen nog net iets meer van je als arts. Hun gezondheid is vaak kwetsbaar. Het vraagt veel aanpassingsvermogen en creativiteit om hun arts te zijn. Je moet methodisch kunnen denken, goed kunnen samenwerken én geduldig zijn.

Je route

  1. Om Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (arts VG) te worden, volg je een opleiding van drie jaar. Per week werk je vier dagen in de praktijk en volg je één dag onderwijs. Tijdens het tweede jaar kies je je eigen stages: meelopen in een epilepsiecentrum, de psychiatrie of verdere verdieping in genetische diagnostiek.
  2. Het is ook mogelijk om je opleiding tot arts VG te combineren met een promotieonderzoek.
  3. De opleiding tot arts VG kun je volgen bij het Erasmus MC in Rotterdam. Deze start jaarlijks op 1 februari. Aanmelden kan tot 1 september in het voorafgaande jaar. 

Je opties

Als basisarts kun je direct in de gehandicaptenzorg aan het werk. Bevalt dit? Kies dan voor de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Als arts VG werk je op woonvoorzieningen, of op een AVG-poli voor thuiswonende mensen met een verstandelijke beperking. Voor de reguliere huisartsenzorg gaan deze patiënten gewoon naar de huisarts. De arts VG levert de benodigde specialistische zorg.  

Tip: ook als huisarts kun je kiezen voor een baan in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Bijvoorbeeld op de huisartsenpost van een grote woonvoorziening.

Banenkans

In Nederland werken zo’n 250 Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten. Het specialisme kampt met grote tekorten en de beschikbare opleidingsplekken werden afgelopen jaren niet volledig ingevuld. Als je voor het vak van arts VG kiest, heb je dus grote kans op een opleidingsplek en een baan.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens je opleiding

Tijdens je opleiding ben je in dienst bij de SBOH en val je onder de Cao SBOH. Hierin zijn afspraken gemaakt over je salaris, werktijden, onkostenvergoedingen en reiskosten. Zo is afgesproken dat je als fulltime aios 38 uur per week werkt (31,5 uur in de praktijk en 6,5 uur tijdens de terugkomdag). Namens aios arts VG onderhandelt de LAD over deze Cao. Lees meer over de Cao SBOH.

Als Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Als je in loondienst gaat, zijn je arbeidsvoorwaarden geregeld in de Cao Gehandicaptenzorg. Gezien het grote tekort aan artsen VG heb je een goede onderhandelingspositie. De meeste artsen VG starten in schaal 75. Als zzp'er regel je je zaken zelf.

Lidmaatschap

  • Als aios arts VG kun je gratis lid worden van de VAAVG, de vereniging van artsen in opleiding tot arts VG. Lidmaatschap wordt aan het begin van je studie geregeld.
  • Als aios arts VG ben je gratis lid van de LAD. De SBOH (waar je in dienst bent) en de LAD hebben dit onderling geregeld. Als je lid bent van de LAD, ben je ook automatisch lid van artsenfederatie KNMG.
  • Als je klaar bent als arts VG kun je lid worden van de NVAVG. Dit is een gecombineerd lidmaatschap met de LAD. Via deze constructie ben je ook lid van artsenfederatie KNMG. Bekijk de ledenvoordelen en contributietarieven.

Meer weten?

Kijk op de website van The Next Level Dokter.

Dit artikel delen?