Ga naar hoofdinhoud

Werken in Revalidatiezorg

Ben jij geïnteresseerd in het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel? En vind je het leuk om patiënten met een team van professionals weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren? Dan is het vak revalidatiegeneeskunde misschien iets voor jou!

  • Houd je van een diverse patiëntenpopulatie?
  • Wil je patiënten graag zo zelfstandig mogelijk laten functioneren?

Waarom de revalidatiezorg?

Revalidatiegeneeskunde is een breed en divers vak. Je krijgt te maken met zowel volwassenen als kinderen. De patiëntengroepen zijn ook heel divers, zoals mensen met een:

  • beroerte;
  • dwarslaesie;
  • spierziekte;
  • klachten van het houdings- en bewegingsapparaat;
  • chronische pijn;
  • trauma of mensen na een amputatie.

Ondanks de diversiteit aan ziektebeelden is het revalidatiedoel vrijwel altijd gelijk, namelijk weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.

Je kunt in een algemeen of academisch ziekenhuis werken of in een ZBC, maar een groot deel van de revalidatieartsen werkt in een revalidatiecentrum. Een revalidatiecentrum is een bijzondere zorginstelling waar alles is toegespitst op de revalidatiebehandeling. Zo zijn vaak alle behandelfaciliteiten aanwezig. Denk aan een zwembad, sportzaal, virtual reality-oefenruimte en een oefen-appartement, of woning om het zelfstandig wonen te oefenen. Verder vind je in een revalidatiecentrum ook vaak een werkplaats en winkel voor protheses en rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Tijdens de behandeling werkt je veel samen met onder andere physician assistants, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en maatschappelijk werkers. Als revalidatiearts heb je een leidinggevende rol binnen het behandelteam in een revalidatiecentrum.

Je route

  1. De meest voor de hand liggende specialisatie in de revalidatiezorg is de opleiding tot revalidatiearts. Deze opleiding duurt vier jaar.
  2. Binnen de opleiding loop je stage in zowel een revalidatiecentrum, als in een algemeen en universitair ziekenhuis. Aan het einde van de opleiding is er minimaal een halfjaar ruimte voor een verdiepingsstage naar keuze.
  3. De opleiding tot revalidatiearts start op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van de vacatures bij de instellingen. Er is geen landelijke sollicitatieprocedure.

Lees meer op de website van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen.

Je opties

  • Algemeen arts/anios
    Overweeg je revalidatiearts te worden? Of ben je je nog aan het oriënteren op je vervolgopleiding? Dan is werken als anios in de revalidatiezorg heel waardevol voor je loopbaan. Je krijgt te maken met veel verschillende ziektebeelden. Daarnaast is je patiëntpopulatie heel divers. Dit maakt het een leerzame werkplek.
  • Revalidatiearts
    De meest bekende specialist in de revalidatiezorg is de revalidatiearts. De revalidatiearts geeft leiding aan het behandelteam en is verantwoordelijk voor het opstellen van het behandelplan.
  • Naast revalidatieartsen werken ook andere medisch specialisten in de revalidatiecentra. Zoals een longarts of cardioloog. Een longarts kan bijvoorbeeld een rol spelen bij de longrevalidatie. En de cardioloog kan betrokken zijn bij de hartrevalidatie.

Banenkans

In Nederland werken zo’n 700 revalidatieartsen. De vraag naar revalidatieartsen is groter dan het aanbod. Als je het vak revalidatiearts kiest, heb je dus grote kans op een opleidingsplek en een baan.

Arbeidsvoorwaarden

Als je in een algemeen ziekenhuis of revalidatiecentrum werkt als arts-onderzoeker, anios of aios geldt de Cao Ziekenhuizen. Medisch specialisten hebben een eigen arbeidsvoorwaardenregeling, de AMS. In academische centra is de Cao UMC van toepassing op arts-onderzoekers, anios, aios en medisch specialisten. In de cao zijn primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over salaris, compensatie van diensten en reiskostenvergoeding.

Lidmaatschap

  • Als aios revalidatiegeneeskunde en als revalidatiearts kun je lid worden van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). Als aios word je binnen de VRA vertegenwoordigd door de Junior VRA. De lidmaatschapskosten kunnen worden gedeclareerd bij de werkgever.
  • Als aios of of anios revalidatiegeneeskunde kun je ook kiezen voor het gecombineerde lidmaatschap van De Jonge Specialist en de LAD.
  • Als je als revalidatiearts lid bent van de VRA, ben je ook aangesloten bij de Federatie Medisch Specialisten en daarmee lid van de artsenfederatie KNMG. Werk je in loondienst, dan kun je ook lid worden van de LAD.

Meer weten over werken in de revalidatiezorg?

Dit artikel delen?