Ga naar hoofdinhoud

Werken in Ziekenhuis

Het ziekenhuis is een plek waar veel verschillende soorten dokters werken. Wil je graag werken in een specifiek vakgebied in een grote organisatie, maar wel samen met andere disciplines? Dan is de ziekenhuiszorg misschien iets voor jou!

 • Houd je van uitdagingen?
 • Specialiseer je je graag in een bepaald vakgebied?

Omgeving

Het ziekenhuis is een complexe omgeving waar veel gebeurt. Je hebt de kans je flink te ontwikkelen en veel te leren. Er werken basisartsen, profielartsen en medisch specialisten op verschillende afdelingen (vakgebieden). Je kan werken in een academisch ziekenhuis of een algemeen ziekenhuis.

Je route

De mogelijkheden binnen een ziekenhuis zijn legio. Welke route je volgt, is afhankelijk van de vervolgopleiding die je wilt doen. Wil je medisch specialist worden? Dan is deze route de meest voorkomende.

 1. Arts-onderzoeker of anios
  Na de geneeskundeopleiding gaan de meeste mensen promoveren of werkervaring opdoen als anios (arts niet in opleiding tot specialist). Zo leer je het vakgebied al beter kennen. En kom je erachter of je in dit vakgebied verder wilt.
 2. Aios
  Na je tijd als anios kan je solliciteren voor een plek als aios: arts in opleiding tot specialist. De sollicitatieprocedure varieert per specialisme en per instelling. Je kunt je opleiding combineren met een promotietraject. De medische vervolgopleiding duurt 3 tot 6 jaar voltijds, afhankelijk van het specialisme. De opleiding is opgedeeld in stages en vindt plaats in meerdere instellingen.
 3. Medisch specialist
  Als je klaar bent met je vervolgopleiding, ben je geneeskundig of medisch specialist, of profielarts KNMG. Je wordt officieel geregistreerd in het specialistenregister van de RGS. Je kan solliciteren voor een baan als specialist in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. In umc's werk je in loondienst. Ga je in een algemeen ziekenhuis aan de slag, dan kan je in loondienst of in vrij beroep gaan werken.

Je opties

Je kan werken in één van de 29 medisch specialistische vakgebieden. Daarnaast werken er diverse profielartsen KNMG in het ziekenhuis, zoals de SEH-arts, ziekenhuisarts en tropenarts.

Bekijk alle medisch specialistische vakgebieden

Banenkans

Er is altijd werk in de ziekenhuiszorg. Als je nog niet gespecialiseerd bent, kan je makkelijk aan de slag als anios. Voor een aantal specialismen is het moeilijk een opleidingsplek te bemachtigen. Dat komt vooral omdat er meer basisartsen worden opgeleid dan het aantal beschikbare opleidingsplekken. Na afronding van je specialisatie, varieert de banenkans sterk per specialisme. In de psychiatrie, klinische geriatrie en spoedeisende geneeskunde vind je makkelijker een vaste baan dan in de heelkunde, orthopedie en cardiologie. In deze laatste vakgebieden vindt je wel regelmatig fellowships, een soort traineeship van enkele jaren die leidt tot een superspecialisatie.

Arbeidsvoorwaarden

Als je in een algemeen ziekenhuis werkt als arts-onderzoeker, anios, aios of profielarts geldt de Cao Ziekenhuizen. Medisch specialisten hebben een eigen arbeidsvoorwaardenregeling, de AMS. In academische centra is de Cao UMC van toepassing op arts-onderzoekers, anios, aios, profielartsen en medisch specialisten. In de cao zijn primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over salaris, compensatie van diensten en reiskostenvergoeding.

Meer weten over ziekenhuizen?

 • Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU)
 • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
 • Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ)
Dit artikel delen?