Een dermatoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met de huid. Naast diagnostiek, behandelt de dermatoloog aandoeningen en opereert hij of zij. Het is een snel en afwisselend vak waarbij er veel verschillende ziektebeelden op een dag gezien worden. Als dermatoloog werk je voornamelijk poliklinisch in een ziekenhuis, maar ook in zelfstandige behandelcentra en soms in gezondheidscentra. Venereologie is de studie van seksueel overdraagbare ziekten (geslachtziekten) en hoort traditioneel bij het specialisme van de dermatoloog. Ook flebologie valt onder het specialisme dermatologie, dit omvat de diagnostiek en behandelingen van spataderen en open benen.
Overzicht
Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?
Lees ook
Dermatologie is net als kunst kijken
De volgende competenties zijn belangrijk:
Visueel ingesteld
Om subtiele verschillen in huidaandoeningen te kunnen herkennen.
Communicatieve vaardigheden
Besluitvaardigheid
Je hebt vaak maar 10 min voor een consult.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om je te onderscheiden. Denk aan:
Werkervaring als anios dermatologie
Werkervaring als anios bij andere specialismen, zoals interne geneeskunde of (plastische) chirurgie
Bestuurlijke- en managementervaring bij bijvoorbeeld De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).
Onderwijservaring
Wetenschappelijke activiteiten (bijvoorbeeld promoveren)
Een week uit het leven van een dermatoloog en/of venereoloog
Zo ziet de gemiddelde werkweek van een dermatoloog/venereoloog eruit. In een academisch ziekenhuis kan mogelijk nog tijd vrijgemaakt worden voor onderzoek of meer supervisie.
Dagje meelopen?
Over het algemeen is het mogelijk om een dag mee te lopen op een afdeling dermatologie. Hiervoor kun je vaak het secretariaat van een afdeling benaderen. Daarnaast kan je contact opnemen met de opleider van een (academisch)centrum.