Werken in Arbeid en Gezondheid
Werk jij graag met alle mogelijke ziektebeelden, hou je van afwisseling en wil je zorgen dat onze maatschappij blijft werken? Dan is werken in het domein Arbeid & Gezondheid misschien iets voor jou!
Waarom arbeid & gezondheid?
Werk is belangrijk om je gezond te voelen. En gezondheid bepaalt in hoeverre jij je werk kunt uitvoeren. In het domein Arbeid & Gezondheid kun je je medische kennis inzetten om mensen te helpen bij een goede balans in werk en gezondheid. Je bent geen specialist op één gebied of orgaan, maar brengt de hele mens in kaart. Daarbij werk je met veel mensen samen, variërend van artsen tot directeuren en juristen. Je hebt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.
Je route
- Nadat je afgestudeerd bent als arts, kun je als anios aan de slag bij een arbodienst of maatschap (bedrijfsarts) of bij het UWV (verzekeringsarts).
- Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplek voor verzekeringsarts of bedrijfsarts moet je eerst een tijdje in de sector werkzaam zijn. Aanbevolen wordt om ongeveer 12 maanden als anios aan het werk te zijn.
- De opleiding tot verzekeringsarts of bedrijfsarts duurt vier jaar als je fulltime werkt. Je volgt één dag per week cursorisch onderwijs en wordt vier dagen per week in de praktijk opgeleid. Ook parttime studeren is mogelijk.
- De opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts kun je volgen bij NSPOH in Utrecht en SGBO Radboudumc in Nijmegen. Deze start (afhankelijk van het aantal aanmeldingen) twee keer per jaar, in het voor- en najaar.
- Tijdens en na je specialisatie kun je je nog op diverse vlakken specialiseren. Bijvoorbeeld in specifieke branches of sectoren (denk aan duikerarts) of als specialist in bepaalde ziektebeelden (bijvoorbeeld klinische arbeidsgeneeskunde). Ook promoveren is mogelijk.
Je opties
In het domein Arbeid & Gezondheid zijn twee specialismen: bedrijfsarts en verzekeringsarts.
Bedrijfsarts
Als bedrijfsarts begeleid en adviseer je werknemers en werkgevers. Op individueel niveau en op organisatieniveau. Je signaleert en werkt mee aan het voorkomen van beroepsziekten en arbeidsongeschiktheid. Daarbij werk je samen met andere (arbo)professionals. Zo draag je bij aan gezonde bedrijven met vitale medewerkers en veilige werkomstandigheden.
Kennismaken
Tip
Volg een online spreekuur, of loop een dagje mee met een bedrijfsarts.
Verzekeringsarts
Als verzekeringsarts stel je vast of een cliënt ziek is, of gebreken heeft waardoor hij of zij niet in staat is om te werken. De meeste verzekeringsartsen werken bij het UWV. Daar beoordeel en begeleid je mensen die aanspraak doen op een werknemersverzekering zoals de WIA of Ziektewet.
Je kunt als verzekeringsarts ook in de private sector werken. Bijvoorbeeld bij een verzekeraar waar je beoordelingen doet over letselschade of arbeidsongeschiktheid. In alle gevallen kijk je niet alleen naar het medische verhaal, maar ook naar de totale situatie van de cliënt.
Lees- en luistertip
Lees meer over de mogelijkheden als bedrijfs- en verzekeringsarts en luister podcasts van jonge dokters.
Meer weten over de opleiding?
Banenkans
De kans op een baan in het domein Arbeid & Gezondheid is ongeveer 100%. Ook de kans om in opleiding te komen is groot. Omdat veel van de huidige bedrijfs- en verzekeringsartsen de komende jaren met pensioen gaan, zal de banenkans alleen maar toenemen. Tegelijk ontstaat hierdoor mogelijk een tekort aan opleiders, wat kan leiden tot minder opleidingsplekken.
Arbeidsvoorwaarden
Tijdens je opleiding
De salarissen voor aios zijn binnen Arbeid & Gezondheid relatief hoog. Dit komt door tekorten op de arbeidsmarkt en doordat de werkgever in de meeste gevallen de opleidingskosten en de opleidingstijd betaalt. Anders dan de meeste medische vervolgopleidingen, die door het ministerie van VWS worden betaald.
Als bedrijfsarts of verzekeringsarts
Bedrijfs- of verzekeringsartsen hebben vaak een mooi startsalaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Met name commerciële partijen zijn bereid om relatief veel te betalen voor een afgestudeerde bedrijfs- of verzekeringsarts.
Dit artikel delen?