Ga naar hoofdinhoud

Werken in Publieke gezondheidszorg

Zoek jij een afwisselende baan met grote maatschappelijke relevantie? Ben je iemand die verder kijkt en ook graag buiten de spreekkamer werkt? Dan is de publieke gezondheidszorg een passende werkplek voor jou!

  • Sta je graag middenin de maatschappij?
  • Wil je niet voor één iemand zorgen maar voor iedereen?

Waarom publieke gezondheidszorg?

De publieke gezondheidszorg staat midden in de maatschappij. Niet de behandeling is het uitgangspunt, maar preventie. Je zet je niet alleen in voor het individu, maar voor de hele bevolking. Het is een breed en veelzijdig werkterrein.

Je route

Je kan veel verschillende routes doorlopen als je in de publieke gezondheidszorg wilt werken. De route is vaak afhankelijk van de vervolgopleiding die je wilt gaan doen. Wil je arts Maatschappij + Gezondheid (M+G) worden? Dan is deze route de meest voorkomende.

  1. De huidige opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fases. Bij een fulltime aanstelling duurt elke fase twee jaar. Parttime invulling is ook mogelijk.
  2. De eerste fase is beroepsgericht en volg je bij een van de opleidingsinstituten NSPOH of TNO. Als je deze hebt afgerond, mag je je registreren in het profielartsenregister van de KNMG. Met uitzondering van vertrouwensartsen.
  3. Solliciteren naar een opleidingsplek voor fase 1 kan via de online sollicitatiemodule van SOGEON. Elk jaar zijn er twee sollicitatieperiodes die van start gaan op 1 februari en op 1 augustus. Zowel basisartsen als artsen met meerdere jaren werkervaring mogen solliciteren. Meer over solliciteren voor een (gesubsidieerde) opleidingsplek lees je op artsmg.nl.
  4. De tweede fase van de opleiding is profieloverstijgend en gericht op beleid, management en wetenschappelijk onderzoek. Deze opleiding volg je bij NSPOH. Na afronding kun je je registeren in het BIG-register als arts M+G. 

Je opties

In de publieke gezondheidszorg kun je aan de slag als arts Maatschappij + Gezondheid (arts M+G). Artsen M+G kunnen werken in de wijk, bij een GGD, een landelijk instituut als het RIVM, bij scholen en bij gemeenten. Op dit moment bestaat het domein M+G uit verschillende profielen. Namelijk:

De opleiding tot arts M+G is in transitie: er zijn plannen om te komen tot een brede geïntegreerde vierjarige specialistenopleiding. Dit wordt één integrale opleiding tot arts M+G met vijf deskundigheidsgebieden. Een aantal oude profielen wordt hierin met elkaar gecombineerd.

Banenkans

Op dit moment zijn binnen de meeste profielen van M+G tekorten op de arbeidsmarkt. De beschikbare opleidingsplekken voor de 1e fase worden bovendien niet allemaal ingevuld. Je hebt dus grote kans op een opleidingsplek en een baan als (profiel)arts M+G. Ook voor anios zijn er volop banen binnen de publieke gezondheidszorg. Een mooie kans om aan het vak te proeven voor je in opleiding gaat.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens je opleiding

Voor de aios M+G in de profielen jeugdarts, arts tuberculosebestrijding, arts infectieziektebestrijding, forensisch arts en arts medische milieukunde is de SBOH de werkgever en val je onder de Cao SBOH. Hierin zijn afspraken gemaakt over je salaris, werktijden, onkostenvergoedingen en reiskosten. Zo is afgesproken dat je als fulltime aios 38 uur per week werkt (31,5 uur in de praktijk en 6,5 uur tijdens de terugkomdag). Namens aios M+G onderhandelt de LAD over deze cao. Lees meer over de Cao SBOH.

Als aios M+G in de profielen Beleid en Advies, Donorgeneeskunde en Sociaal medische indicatiestelling en advisering ben je in dienst van de werkgever. De arbeidsvoorwaarden zijn dus afhankelijk van deze werkgever.

Als arts Maatschappij + Gezondheid

Wanneer je als arts M+G bij een GDD gaat werken, krijg je te maken met de Cao Gemeenten. De meeste artsen worden ingeschaald in schaal 12.

Meer over de publieke gezondheidszorg?

Lidmaatschap

  • Als aios en als arts M+G kun je lid worden van de wetenschappelijke vereniging van jouw profiel. Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG).
  • Via je wetenschappelijke vereniging ben je als aios ook aangesloten bij het LOSGIO. Het Landelijk Overleg van Sociaal-geneeskundigen in Opleiding (LOSGIO) vertegenwoordigt aios tot sociaal geneeskundige (arts Maatschappij + Gezondheid, forensisch arts, bedrijfsarts of verzekeringsarts).
  • Als aios M+G ben je gratis lid van de LAD als je in dienst bent van de SBOH. De SBOH en de LAD hebben dit onderling geregeld. Je bent dan ook automatisch lid van artsenfederatie KNMG. Bekijk de ledenvoordelen en kosten.
Dit artikel delen?