De arts tuberculosebestrijding is een profielarts KNMG binnen het geneeskundig specialisme Maatschappij en Gezondheid (M+G). Als arts tuberculosebestrijding werk je vaak bij een GGD en richt je je op de preventie, opsporing en behandeling van tuberculose (TBC). Een arts tuberculosebestrijding kan ook werkzaam zijn bij overheidsinstellingen (bijvoorbeeld het RIVM of ECDC) of een NGO. Je speelt een sleutelrol in het bewaken van de publieke gezondheid door besmettingen te voorkomen en verspreiding tegen te gaan.
Je bent verantwoordelijk voor de medische begeleiding van personen met (verdenking op) tuberculose. Je indiceert en coördineert contactonderzoeken en screent groepen met een verhoogde kans op tuberculose om infectie en ziekte vroegtijdig op te sporen. Ook behandel je personen met een tuberculose infectie of de ziekte tuberculose. Je werkt nauw samen met medisch-technisch medewerkers, tbc-verpleegkundigen, longartsen, laboratoria, huisartsen en maatschappelijke partners zoals COA en IND. Werken binnen de tuberculosebestrijding vereist medische expertise en inzicht in sociale en epidemiologische context. Je kijkt verder dan de ziekte: naar risicofactoren en leefomstandigheden.
Als arts tuberculosebestrijding heb je ook een rol in beleidsontwikkeling, richtlijntoepassing en kwaliteitsborging. De arts tuberculosebestrijding levert een belangrijke bijdrage aan de mondiale en nationale gezondheidszorg en de lokale volksgezondheid.
Overzicht
Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?
ARTIKEL
Sociale geneeskunde voorkomt veel leed
De volgende competenties zijn belangrijk in dit vak:
Besluitvaardigheid onder onzekerheid
Samenwerken met diverse disciplines
van longarts tot maatschappelijk werker
Communicatieve vaardigheden, ook bij taal- of cultuurbarrières
Zorgvuldige en integere oordeelsvorming
Systematisch en planmatig werken
Kennis van infectieziekten en epidemiologie (mondiaal, landelijk, lokaal)
Een week uit het leven van een tuberculose arts
De werkweek van een arts tuberculosebestrijding is inhoudelijk verdiepend en maatschappelijk relevant. Je combineert klinische expertise met publieke gezondheidszorg en werkt in een multidisciplinair team. Op maandag start je met een teamoverleg met tbc-verpleegkundigen en medisch-technisch-medewerkers. Je bespreekt nieuwe meldingen, lopende behandeltrajecten en uitkomsten van contactonderzoeken. Daarna zie je patiënten op het spreekuur, personen met bijvoorbeeld actieve longtuberculose of personen met een tuberculose infectie gevonden bij screening of binnen een contactonderzoek. Na het spreekuur beoordeel je de screeningsfoto’s die die dag gemaakt zijn. Dinsdag staat wederom in het teken van spreekuur en röntgenbeoordelingen en heb je tussen de middag overleg met de longartsen van het regionale ziekenhuis. Je coördineert het contactonderzoek bij een recent gediagnosticeerde patiënt en stemt af met COA en huisarts. In de middag werk je aan een beleidsnotitie over screening van risicogroepen. Woensdag besteed je aan dossierstudie, het opstellen van behandelplannen en je hebt een patiëntenbespreking met collega artsen en verpleegkundigen. Ook neem je deel aan een online casuïstiekbespreking met collega’s uit andere GGD regio’s. Donderdag start je met het superviseren van het spreekuur van een arts in opleiding. Daarna geef je samen met een verpleegkundige en een deskundige infectiepreventie van de GGD een presentatie over tuberculose en infectiepreventie aan medewerkers van een lokale opvanglocatie. Je hebt in de middag een online vergadering met een werkgroep voor revisie van een landelijke richtlijn en je geeft reisadvies aan (kwetsbare) reizigers naar landen met een hoge tuberculose incidentie. Vrijdag werk je flexibel: je verdiept je in internationale trends en epidemiologische cijfers of neemt deel aan een scholing. Indien nodig ondersteun je bij acute meldingen van een nieuwe patiënt en beantwoord je vragen vanuit je team. Tijdens het spreekuur BCG-vaccinaties van de medisch-technisch-medewerkers geef je advies over de vaccinatie indicatie en contra-indicaties. De combinatie van publieke gezondheid, infectiepreventie én patiëntenzorg maakt het werk van een tuberculosearts inhoudelijk rijk en maatschappelijk relevant.