Een donorarts is een profielarts KNMG. De opleiding is een profiel van het specialisme Maatschappij en Gezondheid (M+G). Als donorarts richt je je op de zorg, het algehele beleid, de beoordeling en controle over donors die lichaamsmateriaal (bloed, cellen, weefsels en organen) afstaan. Je houdt je bezig met de medische, ethische en beleidsaspecten van doneren. Je zorgt voor een onafhankelijke beoordeling van de geschiktheid van donoren. Zo borg je de veiligheid voor donors en de veiligheid en effectiviteit van het afgestane lichaamsmateriaal. De meer klinische taken rondom donatie worden uitgevoerd door medisch specialisten.
Overzicht
Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?
ARTIKEL
Sociale geneeskunde voorkomt veel leed
De volgende competenties zijn belangrijk in dit vak:
Goed in samenwerken / communicatief
Kritisch
Nauwkeurig
Kunnen prioriteren
Analytisch en probleemoplossend
Daarnaast zijn er verschillende manieren om je te onderscheiden. Denk aan:
Werkervaring als arts bij een van de werkgevers of ketenpartners (zie boven)
Ervaring als arts in het aansturen van bijvoorbeeld verpleegkundigen
Onderwijservaring en wetenschappelijke activiteiten zijn een pré, maar geen vereiste
Een week uit het leven van een donorarts
De invulling van een werkweek verschilt per werkplek. De grootste organisatie met de meeste werkplekken voor aios is Sanquin. Hier ziet een werkweek er ongeveer als volgt uit:
Dagje meelopen?
Ja, dat kan zeker! Neem contact op met Lisa de Bruin, vertegenwoordiger van de NSPOH profielcommissie en ambassadeur vanuit de KAMG. Zij plant eerst een (video)belafspraak met je in, waarin ze uitleg geeft over de opleiding en jij vragen kunt stellen. Grote kans dat je hierdoor al een goed beeld krijgt van het vak. Vind je het fijn om ook nog een paar uur in de praktijk mee te kijken met een aios? Dat kan Lisa voor jou regelen. Stuur haar een mailtje op dit mailadres: