Een klinisch geriater is een medisch specialist die werkzaam is een algemeen, academisch of psychiatrisch ziekenhuis (GGZ). De klinisch geriater behandelt de oudere patiënten met een kwetsbare gezondheid, met meerdere problemen tegelijk. Hierbij wordt zowel naar lichamelijke als psychische problemen gekeken in de context van de functionele en sociale status van de patiënt. De wens van de patiënt staat centraal. De geriater is een echte teamspeler. Omdat een geriater in het hele ziekenhuis actief is en zowel klinisch als poliklinisch werkt, is het vak van een klinisch geriater dynamisch en afwisselend.
Veel afdelingen klinische geriatrie werken samen met de (aanpalende) afdelingen in de GGZ, de ouderenpsychiatrie. Dit gebeurt vaak op detacheringsbasis bijv. 0.2-0.3 FTE per vakgroep. Dan gaat een collega bijv. 4x per week langs om daar als geriater te werken en superviseren. Er zijn ook geriaters die volledig werkzaam zijn binnen de GGZ.
Overzicht
Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?
De volgende competenties zijn belangrijk in dit vak:
Flexibiliteit
de patiënten presenteren zich atypisch, de setting is steeds anders. Een dag is nooit hetzelfde en loopt vaak anders dan vooraf verwacht
Samenwerken
met collega’s binnen en buiten het ziekenhuis
Communicatie
met zowel de patiënt als de mantelzorger/familie
Leiderschap
belangrijke rol in de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid in het ziekenhuis
Daarnaast zijn er verschillende manieren om je te onderscheiden. Denk aan:
Werkervaring (met name als ANIOS klinische geriatrie)
Bestuurlijke en managementervaring
Onderwijservaring
Wetenschappelijke activiteiten (promoveren is geen vereiste)
Een week uit het leven van een klinisch geriater
Zo ziet de gemiddelde week van een klinisch geriater eruit.