Ga naar hoofdinhoud

PODCASTTIP: Past een specialisme ook bij je persoonlijkheid?

Marjolein Reezigt
door Marjolein Reezigt

Zitten radiologen altijd in een donkere kamer? Hebben kinderartsen een permanente glimlach?

Dit zijn een aantal stereotypen die rondgaan over medisch specialisten. Drie geneeskundestudenten (Anna Geeraedts, Mandi Kampman en Melanie van Eeten) hebben onderzoek gedaan naar de associatie tussen persoonlijkheden en medische specialismen.

Hoewel ze de stereotypes niet direct konden ontkrachten of bevestigen, konden ze wél aantonen dat bepaalde specialismen inderdaad bepaalde persoonlijkheden aantrekken.

Podcast: Heel persoonlijk
Om deze kennis te delen, hebben ze een podcast van drie afleveringen gemaakt, waarvan met name de tweede en derde aflevering inspirerend zijn om te beluisteren.

  1. Aflevering 1
    Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat kwam eruit?
  2. Aflevering 2
    Interview met aios Alexandra Calor. Haar verhaal was de inspiratie voor het onderzoek. Ze deelt haar adviezen over het kiezen van het juiste specialisme. Ze werkte in veel verschillende specialismen, maar koos uiteindelijk voor radiologie, omdat het goed bij haar persoonlijkheid past.
  3. Aflevering 3
    Interview met gelukspsycholoog Bertus Jeronimus. Hij geeft meer context aan de bevindingen uit het onderzoek. Bijvoorbeeld waarom het niet handig is om chirurg te hebben die hoog scoort op neuroticisme, maar dat dit bij psychiaters juist een pre kan zijn.

Dit artikel delen?