Ga naar hoofdinhoud
Vervolgopleiding kiezen

Verslavingsarts: inschrijving opleiding geopend

Overweeg je om verslavingsarts te worden? Je kan je nu aanmelden, de opleiding start in september.

Als verslavingsarts beoordeel en onderzoek je de psychische en somatische gevolgen van verslavende middelen en de behandeling daarvan. De behandeling van verslaving is te vergelijken met een ingewikkelde puzzel: wat gaat er in iemands hoofd om, is er sprake van psychiatrische problematiek, welke lichamelijke verschijnselen treden op, wat is het sociale kader, wat is de interactie met medicatie? Als verslavingsarts leer je al die puzzelstukjes op de juiste plek te leggen.

Samen met patiënt en andere zorgverleners

Als verslavingsarts probeer je je patiënten in beweging te krijgen om zichzelf te helpen. Dat vraagt deskundigheid, creatieve oplossingen én samenwerking met andere hulpverleners. Samen helpen jullie patiënten hun autonomie te herwinnen.

Het werkveld

Wanneer je bent afgestudeerd kun je op diverse plekken binnen verslavingsinstellingen en instellingen voor verslavingspsychiatrie aan de slag. Daarnaast is er behoefte aan verslavingsartsen in ziekenhuizen en forensische klinieken.

Verschillende soorten promotietrajecten

Er zijn meerdere soorten promotietrajecten. Zo kan je een voltijds of deeltijds aanstelling krijgen bij een universiteit, ziekenhuis of onderzoeksinstelling. Regelmatig zijn er ook duale trajecten, waarbij je ook werkzaam bent als bijvoorbeeld anios of aios. Als laatste kan je met eigen financiering een promotieonderzoek doen, dan krijg je geen aanstelling.

Verslavingsarts worden

Aanmelden voor de komende opleidingsronde is mogelijk tot 12 maart 2022 via www.radboudumc.nl/verslavingsarts. Je vindt hier ook meer informatie over de opleiding. 

Dit artikel delen?