Starten met werken
Fit door je (nacht)dienst! | tips voor je eerste nachtdienst
Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.
Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!
Tips voor je eerste nachtdienst
- Blijf geconcentreerd: Iedereen heeft last van werken in de nacht, daarom zijn organisatie en structuur extra belangrijk. Zorg dat je weet hoe je je supervisor kunt bereiken en houd (meer dan normaal) op papier bij wat er is gebeurd tijdens je dienst en wat je nog moet doen.
- Pak rust tijdens je nachtdienst: Of je wel of niet gaat slapen is persoonlijk. De meeste mensen slapen lichter tijdens hun dienst en worden snel wakker. Het is normaal om de eerste paar nachtdiensten niet te willen slapen om de dienst te leren kennen. Een kleine powernap of even rusten kan wonderen verrichten voor je concentratie. Wat rust betreft: pak wat je pakken kan!
- Zorg voor een goede overdracht: Iedereen weet hoe het is om helemaal gaar patiënten over te moeten dragen. Bereid je zo goed mogelijk voor door antwoorden op eventuele vragen te zoeken en op te schrijven en uit te spreken wat je wilt zeggen. Houd een vaste structuur aan. Bedenk dat gestelde vragen vaak niet direct op jou gericht zijn en zeker geen kritiek zijn. Vraag om feedback; mensen willen je graag helpen.
- Bel je baas bij twijfel: Neem voor je dienst of aan het begin van de dienst contact op en geef aan dat het je eerste dienst is. Maak goede afspraken over waarover je wel en niet hoeft te bellen. Bij twijfel kun je altijd overwegen om te bellen; je baas is verantwoordelijk voor het werk dat jij doet in de nacht.
- Je staat er niet alleen voor: Het mooie aan een ziekenhuis is dat het vol zit met mensen die eerder een nachtdienst hebben gedaan. Spar met je collega van een ander specialisme of de verpleging. De beslissing ligt bij jou als dokter (en je baas als supervisor), maar je bent echt niet alleen.
- Vraag een collega om hulp: Je grootste bron van informatie is je collega. Vraag hoe zij hun eerste dienst hebben ervaren en of ze nog tips hebben. Misschien wil iemand een stukje overdracht met je oefenen.
Bekijk ook eens:
- De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
- Apple App Store
- Google Play Store
- De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?