Starten met werken
Fit door je (nacht)dienst! | tips voor slaap
Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.
Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!
Tips voor slaap
- Herstel na nachtdiensten: Ga direct na je nachtdienst naar huis om te slapen. Een warme douche of een ontspannende activiteit kan helpen om tot rust te komen. Sta later op, begin met een licht ontbijt, haal een frisse neus en probeer nog wat slaap te pakken voor je volgende shift.
- Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Gebruik hulpmiddelen zoals oordoppen, een slaapmasker en verduisterende gordijnen om overdag beter te kunnen slapen. Zorg voor een donkere en koele slaapkamer om de nacht na te bootsen en sneller in slaap te vallen.
- Bescherm jezelf tegen daglicht: Draag een zonnebril op de fiets naar huis om te voorkomen dat je door het daglicht te wakker wordt, zodat je thuis makkelijker in slaap kunt vallen. Vermijd ook blauw licht van schermen voordat je gaat slapen.
- Terug naar je normale ritme: Probeer na je laatste nachtdienst zo snel mogelijk weer in je normale ritme te komen. Dit helpt je lichaam om zich sneller aan te passen en vermoeidheid te verminderen.
Bekijk ook eens:
- De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
- Apple App Store
- Google Play Store
- De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?