Ga naar hoofdinhoud
Starten met werken

Wat ga ik doen na mijn opleiding geneeskunde?

Je hebt je geneeskundediploma (bijna) binnen. Maar dan? Is het slim om eerst werkervaring op te doen? Moet je promoveren? En hoe weet je zeker dat je de juiste vervolgopleiding kiest?

Als je klaar bent, kun je grofweg vier dingen doen: werken als anios, solliciteren voor een opleidingsplek, promoveren of werken in het buitenland. Was is wijsheid en hoe maak je de juiste keus? Een paar tips ...

Bedenk wat je leuk vindt

Misschien weet je al lang welke kant je op wilt. Maar hoe kom je daar? En wat als je twijfelt? De belangrijkste tip is misschien wel om te bedenken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Houd je meer van snijden of beschouwen? Of wil je liever een ondersteunende rol?

Loop eens mee met een aios

Loop als je klaar bent eens met een aios mee. Zodat je zelf kunt bepalen waar je gelukkig van wordt. Stel tijdens zo’n meeloopdag alle vragen die je hebt. Verdiep je in het vak dat je misschien wel de rest van je loopbaan gaat uitoefenen.

Overhaast jezelf niet

Op je 24ste al een opleidingsplek hebben hoeft echt niet. Oriënteer je eerst goed. Zowel vakinhoudelijk als op de ‘randvoorwaarden’. Als huisarts moet je het bijvoorbeeld leuk vinden een lange relatie met patiënten aan te gaan. In een ziekenhuis moet je rekening houden met nachtdiensten. En hoe zit het met je kansen op de arbeidsmarkt? Zet de voor- en nadelen op een rij.

Promoveren: slim of niet?

Bij sommige vervolgopleidingen is promoveren belangrijker dan bij andere. Maar promoveren is hoe dan ook geen ‘must’. Kies dus nooit voor promoveren als je denkt dat je anders niet door een sollicitatieronde komt. Promoveren moet je doen omdat het je leuk lijkt. Lees meer over promoveren.

Aan de slag als anios

Twijfel je over je opleidingskeus? Ga eerst een tijdje aniossen. Je doet klinische ervaring en een stuk levenservaring op. En het voordeel is natuurlijk dat je ontdekt of je het vak écht leuk vindt. Lees meer over starten met werken.

Vervolgopleiding kiezen

Als je zeker weet voor welk specialisme je wilt gaan, solliciteer je voor een opleidingsplaats. Zoek uit wat de aannamecriteria zijn. Als je weet waarop wordt gelet, kun je daarop anticiperen. Lees meer over vervolgopleiding kiezen.

Naar het buitenland

Wil je je grenzen verleggen? Misschien is in het buitenland werken iets voor jou. Het verbreedt je blik en is een nuttige ervaring. Je kunt bijvoorbeeld als anios in het buitenland werken. Of als arts verbonden aan een (nood)hulporganisatie. Mogelijkheden genoeg! Lees meer over werken in een non-profit organisatie.

‘Loop als je klaar bent eens met een aios mee, bepaal voor jezelf waar je gelukkig van wordt en verdiep je in het vak dat je de rest van je loopbaan wilt uitoefenen.’

Christiaan Keijzer, anesthesioloog, opleider Radboudumc, Opleider van het jaar 2019
Dit artikel delen?