Ga naar hoofdinhoud
Promoveren

Haal alles uit je PhD: aandachtspunten op een rij

Je bent klaar met de geneeskundeopleiding en je wilt aan een promotietraject beginnen. Er komen steeds meer vragen in je op: wat moet ik regelen voordat ik begin? Wie wordt mijn begeleider? Wat voor contract krijg ik? De Jonge Specialist en Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Voorafgaand aan je PhD

Allereerst wil je weten of alles geregeld is rondom de financiering en planning van jouw promotie. Ook wil je weten wie je begeleiders worden en met wie je gaat samenwerken. Bedenk voor jezelf hoe jij die samenwerking voor je ziet. Wat heb jij nodig? En krijg je nog andere taken?

De start van jouw PhD

Nu de voorwaarden duidelijk zijn, wil je gaan beginnen. Je krijgt een arbeidsovereenkomst voorgelegd. Kijk hierbij goed naar de cao waaronder je komt te werken, in welke schaal en trede je wordt ingeroosterd, hoeveel uren je wilt werken, etc. Ben je lid van DJS en de LAD? Laat dan gratis je contract checken.

Tijdens jouw PhD

Je bent begonnen. Schrijf je daarom direct in bij de juiste PhD Graduate School. Hier registreer je jouw promotie en team. Begin ook direct na te denken over de medisch-ethische toetsing van jouw onderzoek en start de METC-aanvraag. Dan is dat alvast gebeurd.

Afronding van jouw PhD

Evalueer en bespreek geregeld hoe het gaat met de inhoud, en blijf op de hoogte van andere onderzoeken. Kan je ergens een beurs voor aanvragen, heb je voldoende hulp, kortom hoe is de begeleiding? Zorg ervoor dat je al het verplicht onderwijs volgt en bespreek of je extra onderwijs kan volgen.

Dr. en nu?

Het einde is in zicht. Prik een datum voor je verdediging en stuur je boekje op naar de leescommissie. Plan met je collega’s en vrienden alvast een proefpromotie. Hier haal je handige verbeterpunten uit zodat je tijdens je echte promotie goed beslagen ten ijs komt.

Download de flyer van De Jonge Specialist en Het PNN

Alle tips en aandachtspunten kan je vinden in de flyer van De Jonge Specialist en Het PNN. In deze gezamenlijke brochure staat informatie over het starten van een promotie, het afronden ervan en de periode daartussenin.

Heb je na het lezen van de brochure nog twijfels of vragen over bijvoorbeeld jouw eigen contract? Je kunt jouw vraag altijd voorleggen aan Het PNN via info@hetpnn.nl of aan De Jonge Specialist via info@dejongespecialist.nl.

Dit artikel delen?