Ga naar hoofdinhoud
Promoveren

Promoveren: wat houdt dit precies in?

Veel jonge artsen willen promoveren. Met het doen van promotieonderzoek word je doctor (met de titel dr.). Maar wat houdt dit precies in?

Wat is promoveren?

Promotieonderzoek is wetenschappelijk onderzoek, waarmee je een doctorsgraad behaalt. Promoveren bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het doen van het promotieonderzoek, het schrijven van een proefschrift en het verdedigen hiervan voor een commissie. Dit is de werkelijke promotie. Promoveren duurt meestal vier jaar voltijds. Je krijgt een aanstelling bij de universiteit of het ziekenhuis voor die periode.

Hoe vind je een promotieplek?

Op internet vind je diverse onderzoeksgroepen. Je kan zoeken op het onderwerp waarop je wilt promoveren, maar ook op vacatures als je het onderwerp van jouw promotie nog niet weet. Is het onderwerp al duidelijk? Dan kan je jouw onderzoeksvoorstel en motivatie voorleggen aan de onderzoeksgroep.

Voordracht door een hoogleraar

Je wordt voorgedragen door een hoogleraar als je wilt promoveren aan een universiteit. Deze hoogleraar is je promotor en vaak ook jouw dagelijkse begeleider. Het komt ook regelmatig voor dat je naast een promotor een andere begeleider hebt. Samen met hen maak je goede afspraken over het promotietraject en de begeleiding zelf. Samen ben je verantwoordelijk voor de tijdige afronding van het promotietraject.

Verschillende soorten promotietrajecten

Er zijn meerdere soorten promotietrajecten. Zo kan je een voltijds of deeltijds aanstelling krijgen bij een universiteit, ziekenhuis of onderzoeksinstelling. Regelmatig zijn er ook duale trajecten, waarbij je ook werkzaam bent als bijvoorbeeld anios of aios. Als laatste kan je met eigen financiering een promotieonderzoek doen, dan krijg je geen aanstelling.

Financiering van een promotietraject

Als je wetenschappelijk onderzoek wilt doen, heb je geld nodig. Er zijn drie grote geldstromen in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek. Als eerste stelt de overheid geld beschikbaar aan universitaire instellingen, als tweede verstrekt de overheid geld aan KNAW en NWO die het uitgeven aan onderzoek via onderzoeksinstellingen. De overheid stelt ongeveer 4 miljard euro per jaar beschikbaar. Als laatste wordt onderzoek gefinancierd door de EU, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen.

Inhoud van de promotie

Je voert wetenschappelijk onderzoek uit op jouw onderwerp. De resultaten van het promotieonderzoek publiceer je in de vorm van meerdere (Engelstalige) artikelen. Die artikelen bundel je in het proefschrift samen met een inleiding, discussie en samenvatting. Het geheel wordt beoordeeld door de leescommissie. Na hun akkoord wordt het boekje gedrukt en uitgegeven. Op de dag van de werkelijke promotie krijg je de doctorstitel.

Dit artikel delen?