Ga naar hoofdinhoud
Regelen en registreren

10 vragen over de BIG-registratie

Je gaat werken als arts en hebt nodig … een BIG-registratie. Maar waarom heb je die nodig en hoe krijg je 'm? Lees hier de belangrijkste vragen en antwoorden.

1. Waarom heb ik een BIG-registratie nodig?

Als je bent afgestudeerd als basisarts mag je de beroepstitel arts pas gebruiken nadat je ingeschreven bent in het BIG-register. Daarnaast mag je als BIG-geregistreerde arts zelfstandig voorbehouden handelingen uitvoeren.

2. Kan ik werken zonder BIG-registratie?

Zonder BIG-registratie mag je nog niet zelfstandig werken als arts. Je mag wel werken onder supervisie (begeleiding en verantwoordelijkheid) van een BIG-geregistreerde arts.

Zonder BIG-registratie mag je nog niet zelfstandig werken als arts.

3. Hoe vraag ik een BIG-registratie aan?

Je kunt je BIG-registratie online aanvragen op mijn.bigregister.nl. Voor je aanvraag heb je drie dingen nodig:

    Nadat je bent ingelogd, vul je het aanvraagformulier in. Aan het eind betaal je direct met iDeal en wordt de aanvraag in behandeling genomen.

    4. Hoe lang duurt het voordat ik bericht krijg?

    De wettelijke termijn is maximaal acht weken. Maar meestal is de afhandeltermijn korter en krijg je binnen drie weken bericht. Soms duurt de afhandeling langer. Bijvoorbeeld als je aanvraag incompleet of onjuist is. Ook kan de afhandeltijd in de zomer iets langer zijn, omdat dan veel zorgverleners afstuderen.

    5. Hoe lang is mijn BIG-registratie geldig?

    Je BIG-registratie is vijf jaar geldig. Dat betekent dat je je elke vijf jaar moet herregistreren in het BIG-register. Uiterlijk zes maanden voor het verlopen van je registratie ontvang je een oproep. Wees op tijd met je aanvraag. Als je geen, of niet op tijd een aanvraag indient, is je BIG-registratie niet meer geldig.

    6. Wanneer moet ik mij voor het eerst herregistreren?

    Elke vijf jaar moet je je herregistreren. De eerste keer is vijf jaar na het behalen van je diploma.

    7. Wat als ik mij later heb ingeschreven?

    Het kan zijn dat je je niet gelijk wilt inschrijven na je afstuderen. Bijvoorbeeld omdat je eerst op reis gaat. Later inschrijven is mogelijk. Maar dan geldt nog steeds: je moet je herregistreren binnen vijf jaar na het behalen van je diploma. En dus ook voldoen aan de eisen die gelden voor herregistratie. Zie vraag 8.

    8. Wat zijn de eisen voor mijn herregistratie?  

    Volgens de werkervaringseis moet je in vijf jaar tijd 2.080 uur werken als BIG-geregistreerd arts in de individuele gezondheidszorg. Dat is gemiddeld acht uur per week. Maak je onvoldoende uren met relevante werkzaamheden? Volg dan een scholingstraject.

    9. Tellen promotiewerkzaamheden mee voor herregistratie?

    Ja, dat kan. Voorbeelden zijn: een arts-onderzoeker die epidemiologisch onderzoek doet naar cardiovasculaire risicofactoren. Of een medisch-onderwijskundig onderzoek naar de wijze waarop beroepsbeoefenaren het beste tot professional kunnen worden opgeleid. De urennorm voor arts-onderzoekers is gelijk aan de reguliere werkervaringseis (2080 uren).

    10. Telt werkervaring in het buitenland mee voor herregistratie?

    Het maakt voor de herregistratie niet uit in welk land je de werkzaamheden verricht. De werkzaamheden moeten wel voldoen aan de criteria voor herregistratie op basis van werkervaring. Bij de aanvraag voor herregistratie moet je wel altijd bewijsstukken meesturen, zoals een functiebeschrijving en een bewijs dat je ingeschreven staat in het wettelijk (beroeps)register van het betreffende land (CCPS).

    Meer informatie

      Dit artikel delen?