Ga naar hoofdinhoud
Solliciteren

Je eerste contract: 5 tips om er het maximale uit te halen

Je hebt je geneeskundediploma op zak en gaat solliciteren. Bijvoorbeeld als anios, arts-onderzoeker of voor een opleidingsplek. Waar moet je op letten als je een arbeidscontract onder je neus krijgt?

Tip 1: Bereid je voor

Als de keus op jou is gevallen, krijg je een arbeidsvoorwaardengesprek. Denk niet dat zo’n gesprek een formaliteit is. Bereid je goed voor. Ga na onder welke cao je valt en wat daarin staat over bijvoorbeeld vergoedingen en werk-, rust- en hersteltijden.

Tip 2: Teken nooit blind!

Neem je contract eerst mee naar huis voordat je tekent. Bestudeer het goed. Let bijvoorbeeld op dat in een contract voor zes maanden of korter geen proeftijd is opgenomen. Krijg je een arbeids- en opleidingscontract voor de duur van je opleiding? Zorg dat daarin de cao staat die voor jou geldt. En neem in een contract voor bepaalde tijd altijd een tussentijdse opzegtermijn op.

Tip 3: Probeer te onderhandelen

Denk je dat alles al vaststaat? Welnee! Er valt altijd iets te onderhandelen. Niet alleen over je salarisschaal, maar ook over je arbeidstijden, proeftijd (die is niet verplicht!) of werkdagen. Wordt er gesproken over een geheimhoudings-, concurrentie- en/of relatiebeding? Ga daar niet zomaar mee in zee.

Tip 4: Maak geen onduidelijke afspraken

Leg alle afspraken schriftelijk vast en formuleer ze zo concreet mogelijk. Op die manier kom je niet in de problemen als je leidinggevende vertrekt. Een nieuwe leidinggevende zal zich niet snel gehouden voelen aan mondelinge afspraken die niet zwart op wit staan.

Tip 5: Stel het maken van afspraken niet uit

Wil je heel graag die ene cursus volgen, maar ‘durf’ je er niet over te beginnen? Realiseer je dat een volgend onderhandelingsmoment zich niet zomaar voordoet. De stoute schoenen aantrekken helpt vaak echt. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Tip 6: Word lid van LAD/DJS

Ben je lid van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD)/De Jonge Specialist (DJS)? Dan kun je je contract gratis laten checken door een jurist. Die kijkt of er geen gekke dingen in staan. Op die manier weet je zeker dat je arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. Ook als je je afvraagt waarover je kunt onderhandelen, kun je advies inwinnen bij de LAD/DJS. Lees er meer over

Dit artikel delen?