Ga naar hoofdinhoud
Solliciteren

Wat doe je ter voorbereiding van je eerste sollicitatiegesprek?

Solliciteren is een spannende en nieuwe fase als je net bent afgestudeerd als arts. Het is hét moment om jezelf te laten zien. Maar hoe ziet jouw ideale voorbereiding eruit? Wat moet je weten voor je eerste gesprek? En hoe zorg je voor de beste eerste indruk? Met deze week in SolliciTips voor je eerste artsenbaan: Wat doe je ter voorbereiding voor je eerste sollicitatiegesprek?

Tijdens je opleiding heb je veel kennis opgedaan en ben je enthousiast geworden voor een of misschien wel meerdere richtingen. Maar dan komt de volgende stap: de weg naar je eerste sollicitatiegesprek. Wil je weten hoe je je eerste baan als arts binnensleept? Lees dan de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!  

Voorbereidingstips eerste sollicitatiegesprek

  • Weet wie je bent en wat je wilt: Voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Denk na over je sterke punten, belangrijkste interesses en doelen die je wilt behalen. Reflecteer ook op eventuele verbeterpunten.
  • Leg relevante contacten: Zoek actief contact op met andere artsen in opleiding (anios en aios) en opleiders. Dit kan je helpen om meer te weten te komen over de baan, de afdeling en een voor jou prettige werkomgeving.
  • Weet wat er van je gevraagd wordt: Lees goed de vacaturetekst en de eisen voor de baan Zorg ervoor dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt en hoe je aan die verwachtingen kunt voldoen.
  • Schrijf een gerichte motivatiebrief en cv: Maak je motivatiebrief persoonlijk en specifiek voor de baan waarop je solliciteert. Vertel waarom je juist voor deze afdeling hebt gekozen en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Bedenk welke eigenschappen passen bij het vak waarop je solliciteert, want onthoud dat niet elke eigenschap bij elke afdeling past. Houd je cv beknopt en relevant.
  • Bepaal je doel voor het sollicitatiegesprek: Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken tijdens het sollicitatiegesprek. Welke vragen wil je stellen? Wat wil je overbrengen aan de sollicitatiecommissie? Belangrijk: laat je enthousiasme voor het vak zien!
  • Kom langs om kennis te maken: Als het mogelijk is, ga dan van tevoren langs bij de afdeling en maak kennis met de collega’s. Dit geeft je een goed beeld van de werkomgeving en helpt je om te bepalen of het echt iets voor je is.

Veel succes met je sollicitatie! 🌟

Bekijk ook eens

  • De trainingen van VvAA:  Met de sollicitatietrainingen van de Vereniging voor Arts en Auto (VvAA) krijg je tips en adviezen voor een optimale voorbereiding op de sollicitatieprocedure van jouw droomjob. Bij Start als Arts vinden we het natuurlijk enorm belangrijk dat jij zo optimaal mogelijk bent voorbereid voordat je deze nieuwe fase ingaat. We hopen dat de tips jou helpen om met meer vertrouwen het gesprek in te gaan en zo je eerste baan binnen te slepen! Aanmelden voor de trainingen van VvAA doe je via hun website.
  • CV-check VvAA: Een cv wordt gemiddeld maar 8 seconden bekeken. Wist je dat? Met een goed cv zorg je ervoor dat je opvalt. Als lid van VvAA krijg je een gratis cv-check.
  • Juridisch advies van LAD/DJS: Ben je lid van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) of De Jonge Specialist (DJS)? En heb je je eerste ‘ja’ ontvangen van de sollicitatiecommissie? Dan kun je je contract gratis laten checken door een jurist. Die kijkt of er geen gekke dingen in staan. Op die manier weet je zeker dat je arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. Ook als je je afvraagt waarover je kunt onderhandelen, kun je advies inwinnen bij de LAD/DJS. Lees er meer over op hun website.
Dit artikel delen?