Ga naar hoofdinhoud

3 vragen om te zien of promoveren iets voor jou is

Marjolein Dekker
door Marjolein Dekker

Als je het aan jouw collega’s vraagt, denken de meeste dat promoveren een must is om in opleiding te komen. Maar een promotietraject is een flinke commitment voor langere tijd. Ga dus goed voorbereid aan de slag. Wij helpen je op weg met deze drie vragen.

1. Heb je wetenschappelijke interesses en ambities?

Wees eerlijk: promoveren past niet bij iedereen. Het is een traject dat veel van je vraagt, qua tijd en uithoudingsvermogen. Jouw intrinsieke motivatie om wetenschappelijk onderzoek te doen is dus belangrijk. Heb je geen wetenschappelijke interesses? Laat dan zien aan jouw toekomstige opleider waar jouw talenten en ambities wel liggen.

2. Spreekt het onderwerp je aan? Word je er warm van?

Het onderwerp van je promotie moet iets bij je losmaken, zodat je alles uit jouw promotietraject kan halen en met plezier aan het werk blijft. Weet je nog niet waar jouw interesses liggen? Zoek dat dan eerst uit. Ga bijvoorbeeld klinische ervaring opdoen of praat met aios in jouw netwerk.  

3. Kan je alleen en zelfstandig werken?

Werk je het liefst in een team, waarbij je met je collega’s kan sparren? Ben je iemand die het liefst mensen om zich heen heeft? Bedenk dat je in een promotietraject het grootste deel van de tijd alleen/zelfstandig werkt: jij bent verantwoordelijk voor het project, maakt de planning en gaat aan het werk. Is dat iets voor jou?

Dit artikel delen?