Kiezen voor een vervolgopleiding in 5 stappen

Er zijn meer dan veertig medische vervolgopleidingen, hoe kies je dan wat écht bij jou past? Volg deze vijf stappen voor een goed onderbouwde keuze en mogelijke alternatieve opties.
Stap 1: De uitdaging aangaan!
De keuze voor je vervolgopleiding is een belangrijke stap in je artsenloopbaan. Neem er daarom de tijd voor en ga proactief te werk. Als je nog studeert, kan je bijvoorbeeld tijdens je coschappen vragen stellen en informatie verzamelen. Maar denk ook eens aan het regelen van een meeloopdag of een koffieafspraak. Vooral de specialisaties buiten het ziekenhuis maken hier graag tijd voor vrij.
knmg.nl
Check de beroepskeuzefilter
Ontdek welke vervolgopleiding bij jou past
Stap 2: Zelfreflectie
Om te weten wat bij jou past, moet je weten wie je bent. Wat vind je belangrijk en wat zijn jouw kwaliteiten? Mensen in je omgeving kunnen je hierbij helpen, net als een persoonlijkheidstest. Blijf met regelmaat reflecteren, want wanneer je situatie verandert (bijvoorbeeld door een kind), doen je wensen dit soms ook. Uit onderzoek blijkt dat onderstaande factoren belangrijk zijn bij de keuze van een vervolgopleiding.
Bepaal welke van deze factoren voor jou het zwaarst wegen.
(On)regelmatige diensten
Mate van zelfstandigheid
Baanzekerheid
Hoeveelheid patiëntenzorg
Status ten opzichte van andere disciplines
Lange of korte behandelrelaties
Hoeveelheid vrije tijd
Variatie
Inkomen
Standaardisering van werk
Invulling werkweek
Denken versus doen
Werkdruk
Patiëntenpopulatie
Interactie met andere disciplines
Stap 3: Onderzoek je opties

3 vragen om te zien of promoveren iets voor jou is
Tips voor de verkenning van je mogelijkheden:
Stap 4: Evalueren van de mogelijkheden
Goed beeld van alle opties? Ga dan grondig evalueren: welke opties passen het best bij mij? Zet deze naast elkaar en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Toets jouw beelden door gesprekken te voeren met aios en specialisten, volg rolmodellen en probeer een dagje mee te lopen in de praktijk.
Stap 5: Overtuigd raken
Je hebt de belangrijkste informatie verzameld, onderzocht en gewogen: tijd voor de conclusie! Baseer je keuze op feiten, maar ga ook af op je intuïtie. Je gevoel moet goed zijn. Geen enkel specialisme is honderd procent perfect. Durf ook te kijken naar de negatieve kanten en bedenk hoe je daarmee wilt omgaan. Onderzoek de eisen voor aanmelding en selectie.
Ten slotte: bepaal een alternatief! Wat is je tweede keuze wanneer je eerste keuze niet lukt? Natuurlijk verloopt dit stappenplan in praktijk nooit lineair van 1 t/m 5. Soms doe je een stapje terug, of begin je meerdere keren opnieuw.
“Om te weten wat bij jou past, moet je weten wie je bent. Wat vind je belangrijk en wat zijn jouw kwaliteiten?
Dit artikel delen?