Fit door je (nacht)dienst! | Jouw rechten en plichten
Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.
Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!
Rechten en plichten
Draai jij wel eens nachtdiensten? Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten tijdens deze diensten. We hebben enkele belangrijke punten voor je op een rij gezet:
- Wat is een nachtdienst? Een nachtdienst is een dienst van meer dan één uur tussen 00:00 uur 's nachts en 06:00 uur 's ochtends, waarin je aaneengesloten werkzaamheden verricht.
- Rusttijd na een nachtdienst: Eindigt je nachtdienst na 02:00 uur 's nachts? Dan heb je recht op minimaal 14 uur rust na afloop van de dienst. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen van de inspanningen tijdens de nacht.
- Maximaal aantal nachtdiensten per periode: In verschillende cao's zijn afspraken vastgelegd over het maximale aantal nachtdiensten dat je per periode mag draaien. Houd deze bepalingen goed in de gaten om overbelasting te voorkomen.
- Arbeidstijdenwet en cao's: De Arbeidstijdenwet bevat regels over de frequentie en duur van nachtdiensten. Daarnaast zijn er specifieke cao's die gelden voor arts-assistenten in opleiding (aios) en arts-assistenten niet in opleiding (anios), zoals de Cao Ziekenhuizen, de Cao UMC en de Cao GGZ. Raadpleeg deze cao's voor de exacte bepalingen die op jouw situatie van toepassing zijn.
- Juridisch advies: Heb je nog vragen over je rechten en plichten tijdens nachtdiensten? De juristen van het Kennis- en dienstverleningscentrum van de LAD en de Federatie Medisch Specialisten staan voor je klaar. Aarzel niet om contact met hen op te nemen voor deskundig advies op maat.
Wees goed geïnformeerd over de regelgeving rondom nachtdiensten. Zo zorg je goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor anderen zorgen!
Bekijk ook eens:
- De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
- Apple App Store
- Google Play Store
- De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?