Ga naar hoofdinhoud
Starten met werken

Fit door je (nacht)dienst! | tips voor voeding

Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.

Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!

Tips voor voeding

 • Vergeet niet te eten: Het is heel simpel: als je niet eet, heb je geen energie. 
 • Kleine porties en gezonde keuzes: Goede voeding speelt een cruciale rol in het behouden van je energie en alertheid tijdens je diensten. Vermijd grote maaltijden en kies voor kleine porties met eiwitten en gezonde vetten. Beperk je suikerinname om stemmingswisselingen en verstoringen van je ritme te voorkomen. 
 • Eet- en drinkmomenten: Grijp je kans om te eten en drinken wanneer het rustig is en neem desnoods een snelle hap mee voor onderweg. Zorg voor een gevarieerde en gezonde selectie van snacks zoals fruit, salades, broodjes en yoghurt met fruit. Neem ook een thermosfles met thee mee.
 • Kies eiwitrijke, koolhydraatarme snacks: Ga voor snacks zoals rijstwafels en proteïnerepen. Deze helpen je energieniveau stabiel te houden zonder je suikerinname te verhogen. 
 • Beperk cafeïne voor het slapen: Vermijd koffie of andere cafeïnehoudende dranken een paar uur voordat je gaat slapen. Dit helpt je sneller en dieper te slapen.

Bekijk ook eens:

 • De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
  - Apple App Store
  - Google Play Store
 • De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?