Starten met werken
Fit door je (nacht)dienst! | tips voor diensten
Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.
Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!
Tips voor diensten
- Vermaak tijdens rustige momenten: Neem entertainment mee zoals oortjes, een boek of puzzels. Of speel een spelletje met collega's om de tijd door te komen.
- Kleed je warm aan: Neem een vest mee tegen de kou tijdens rustige uren. Van stilzitten kun je het koud krijgen, dus zorg ervoor dat je lekker warm blijft.
- Blijf alert: Houd jezelf wakker tijdens nachtdiensten door regelmatig een rondje te lopen als je in slaap dreigt te vallen. Eet gedurende je dienst kleine porties om je energieniveau op peil te houden. Plan taken waarvoor je scherp moet zijn aan het begin van je dienst, wanneer je nog het meest gefocust bent.
- Vermijd overmatig snoepen en stilzitten: Te veel snoepen en langdurig stilzitten kunnen je alertheid verminderen. Probeer dit dus te vermijden.
- Wees bewust van je emoties: Laat je emoties niet met je aan de haal gaan. Door vermoeidheid kun je je wat labieler voelen en emotioneler reageren dan normaal. Wees je hiervan bewust.
Bekijk ook eens:
- De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
- Apple App Store
- Google Play Store
- De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?