Ga naar hoofdinhoud
Starten met werken

Fit door je (nacht)dienst! | tips voor zelfzorg

Weekenddiensten, nachtshifts, onregelmatige uren - als geneeskundestudent en basisarts komt het allemaal op je pad. Terwijl anderen genieten van vrije tijd of slaap, sta jij paraat om zorg te verlenen. Werken op onconventionele tijden daagt je lichaam en geest uit.

Je biologische klok raakt van slag, met vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen op onverwachte momenten als gevolg. Wil je weten hoe je optimaal door je diensten heen komt? Lees de tips hieronder en volg @StartalsArts op Instagram of LinkedIn voor regelmatige updates en adviezen!

Tips voor zelfzorg

  • Ken je energievreters en energiegevers: Identificeer welke activiteiten je energie kosten, zoals nachtdiensten, en welke activiteiten je energie geven, zoals een ontspannend avondje in bad met Netflix. Zorg voor een goede balans tussen beiden. Plan bewust tijd in voor ontspannende activiteiten die je energie geven, zoals een wandeling, een lange warme douche, een videogesprek met een goede vriend(in) of een vrijdagmiddagborrel met collega's.
  • Luister naar je lichaam: Herken de signalen van vermoeidheid, zoals een verhoogde koffieconsumptie, moeite met opstaan, het overslaan van maaltijden, hoofdpijn en het uitstellen van taken. Door deze signalen tijdig te herkennen, kun je beter anticiperen op je energieniveau en voorkomen dat het leidt tot stress.
  • Accepteer je grenzen: Wees aardig voor jezelf en accepteer je grenzen. Erken hoeveel slaap je nodig hebt om goed te functioneren, ook al betekent dit soms vroeg naar bed gaan. Gun jezelf de rust en het herstel dat je nodig hebt, zonder hier een negatief oordeel aan te verbinden.

Bekijk ook eens:

  • De Goedenacht-app: Goedenacht is een gratis app met praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst. Voeg je eigen rooster toe en ontvang advies op maat, vind informatie over tot welk chronotype (slaap/waakritme) jij behoort, ontvang pushberichten en nieuws over nachtwerk, bekijk recepten en ontdek oefeningen om meer te bewegen. De Goedenacht-app is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Download de app:
    - Apple App Store
    - Google Play Store
  • De Zelfzorgkaart: Zelfzorg verschilt per persoon, maar het begint met het herkennen van fysieke en geestelijke signalen en de bewustwording hiervan. Vervolgens krijg je inzicht in hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. De zelfzorgkaart van De Jonge Specialist helpt jou je nachtdiensten door en bevat een werkkaart die je kunt gebruiken om te kijken hoe jij zelfzorg inbouwt tijdens je werkdag! Download de kaart hier.
Dit artikel delen?