Ga naar hoofdinhoud

Online speeddate met een vertrouwensarts in opleiding

Marjolein Dekker
door Marjolein Dekker

Als vertrouwensarts geef je advies en ondersteuning op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat komt daarbij kijken en hoe kan je mensen helpen? Valerie Harskamp, vertrouwensarts in opleiding, vertelt het je op maandagavond 15 januari tijdens een Online speeddate van 20.00 tot 21.00 uur.

Valerie vindt dat iedereen gelijke toegang tot zorg moet hebben. Daar werkt zij elke dag aan. Voorheen als tropenarts en nu als vertrouwensarts (in opleiding). ‘De opleiding tot vertrouwensarts sluit goed aan bij mijn ervaring. Doordat ik heb gewerkt met getraumatiseerde mensen, weet ik hoe groot de impact van geweld op iemands leven kan zijn. Trauma’s als gevolg van mishandeling of verwaarlozing worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Als vertrouwensarts kun je helpen om deze intergenerationele cirkel van geweld te doorbreken.’

Wat doet een vertrouwensarts?

Vertrouwensarts is een profiel van het geneeskundig specialisme Maatschappij + Gezondheid (M+G). Als vertrouwensarts geef je advies en ondersteuning aan medewerkers van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Je werkt op het snijvlak van medische en sociaal-maatschappelijke problematiek. Je zet jouw medische expertise in bij meldingen waar bijvoorbeeld sprake is van lichamelijke mishandeling, levensbedreigende situaties voor kinderen of seksueel misbruik. Afhankelijk van de melding kan de vertrouwensarts ook zelf medisch onderzoek doen en in gesprek gaan met betrokken gezinsleden.

Benieuwd waarom Valerie de stap naar het vak van de vertrouwensarts maakte? En wat ze uitdagend vindt in de opleiding en het werk? Meld je (kosteloos) aan voor de online speeddate die wordt georganiseerd door artsmg.nl.

Dit artikel delen?